Hakkımızda

Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanında kamu kurum ve kuruluşlarına, hükümetler arası ve uluslararası örgütlere, özel sektöre ve sivil toplum örgütlerine uzman yetiştirmeyi amaçlayan bir birimdir. 26.12.2008 tarihinde kurulan bölüm 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Bölümde lisans düzeyinde örgün ve II. öğretim programları vardır.

Uluslararası İlişkiler Bölümü altında dört farklı anabilim dalı bulunmaktadır:

  • Siyasi Tarih Anabilim Dalı
  • Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı
  • Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı
  • Uluslararası Politik Ekonomi Anabilim Dalı

Dört yıllık uluslararası ilişkiler lisans programını bitirenlere “Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Lisans programının ilk iki yılında, diğer bölümlerle ortak alınan dersler çoğunluktayken, son iki yıl meslek dersleri yoğunluk kazanır. Mesleki derslerde öğrencilere uluslararası sistemin tarihi, yapısı, işleyişi, dönüşümü, aktörleri, hukuksal çerçevesi ve Türkiye’nin uluslararası sistemdeki yeri ile dış ilişkileri hakkında genel bir bilgi kazandırılmaktadır.
 

Bölümümüzde üç lisans programı ve üç yüksek lisans programı bulunmaktadır.

Lisans programlarımız:
Uluslararası İlişkiler
​Uluslararası İlişkiler (II. Öğretim)
​Uluslararası İlişkiler (%100 İngilizce)

Yüksek lisans programlarımız:
​Uluslararası İlişkiler
Uluslararası Politik Ekonomi
Bölge Çalışmaları 

Yüksek lisans programlarına kabul şartları için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nü ziyaret edebilirsiniz.
 

Bölümden mezun olan öğrencilerin istihdam alanı çok geniştir. Bölüm mezunları başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere, Avrupa Birliği, Ekonomi, İçişleri, Maliye, Tarım,Kültür ve Turizm bakanlıları gibi kamu kurumlarında uluslararası ilişkiler uzmanı olarak görev yapmaktadırlar. Ayrıca, sivil toplum örgütleri, özel sektör, medya, finans kuruluşları ve uluslararası örgütler de bölüm mezunlarının yoğunlukla istihdam edildiği alanlar arasında yer almaktadır.

Misyon - Vizyon

Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün temel misyonu, nitelikli lisans ve yüksek lisans öğrencileri yetiştirmektir. Uluslararası İlişkilerin kavram ve konularının yanı sıra, öğrencilerimizi kendi tercihleri doğrultusunda dış politika, siyaset, hukuk, ekonomi, sosyoloji ve yönetim alanlarında birer uzman haline getirmek programın özünü oluşturmaktadır.

Öğretim

Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Programının amacı, öğrencilere hem akademik hem de profesyonel yaşamlarında yardımcı olması için diğer sosyal bilimler ve dil becerisi ile desteklenen, teorik ve tarihi Uluslararası İlişkiler bilgisi sunmaktır.

Programın hedefi, öğrencilerin uluslararası ilişkilere dair bilgisini teori ve tarih öğreniminin yanında güncel, eleştirel ve interdisipliner yaklaşımlar yoluyla zenginleştirmektir. Aynı zamanda, alanına ilişkin Türkçe ve İngilizce okuma, yazma ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Uluslararası İlişkiler Türkçe program dersleri

Uluslararası İlişkiler İngilizce program dersleri           

Ders içerikleri için tıklayınız.

 

Mevzuat ve Kurallar 

Lisans Yönetmelik
Lisans Yönergeler
Lisansüstü Yönetmelik ve Yönergeler