“Gürcistan’daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset” kitabı tanıtımı
Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Asker’in editörleri ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yuliya Biletska’nın yazarları arasında yer aldığı “Gürcistan’daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset” adlı eserin tanıtım toplantısı Ankara’da Avrasya İncelemeleri Merkezi’nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün, Doç. Dr. Ali Asker ve AVİM analisti Aslan Yavuz Şir’in editörlüğünde oluşturulan kitap, alanında uzman pek çok akademisyen ve analistin bir araya gelerek oluşturduğu detaylı ve kapsamlı bir ekip çalışmasının ürünü olarak yayına kazandırılmıştır.

Kitap, Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) yürütücülüğünde, AVİM analistleri ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Koç Üniversitesinden araştırmacıların oluşturduğu bir araştırmacı ekibi ile ve Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün başkanlığında oluşturulan uzun soluklu bir projenin eseridir. Proje, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) başta olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başbakanlık Tanıtma Fonunun maddi desteği ile hayata geçirilmiştir.

Proje kapsamında Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye’de saha araştırmaları yapılmış, araştırma nesnesi olan konular ile ilgili doğrudan anket ve mülakatlar uygulanarak ilgili konularda birincil kaynaktan edinilen bilgiler analiz edilmiştir. Bu çerçevede Azerbaycan’da 17, Ermenistan’da 15, Gürcistan’da 98 ve Türkiye’de 10 olmak üzere toplamda 140 mülakat yapılmış, toplanan veriler teorik ve pratik açıdan değerlendirilmiştirtir. Bu haliyle Kitap, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Gürcistan özelinde ve genel olarak Kafkasya Bölgesindeki Müslümanlara ilişkin yapılmış en kapsamlı ve detaylı araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır.